Home / Uncategorized / Smaak & Reuk

Smaak & Reuk

Reuk en smaak zijn erg aan elkaar verbonden. Wie niet kan ruiken, zal ook een andere smaakbeleving hebben omdat die eerste kennismaking met een product er niet is of er veel minder is. Dat zorgt er dan ook voor dat heel veel mensen die geen reuk meer hebben ook niet meer van eten kunnen genieten.
Uit een onderzoek is gebleken dat ruim 1 op de 10 mensen helemaal niets meer aan eten vindt als de reuk er niet meer is. In 34 procent van de andere gevallen is er nog maar een beetje genot. Mensen die niet kunnen ruiken eten volgens het onderzoek over het algemeen niet minder dan mensen die wel kunnen ruiken. Maar dat geldt vooral als het eten mooi wordt gepresenteerd. Ook is het mondgevoel, dus hoe eten aanvoelt in de mond voor hen van groter belang omdat de geur van het voedsel wegvalt en ze dat controle-instrument dus niet hebben.

Zogenaamde Flavours zijn eetbare geuren die de smaak- en geur van het eten kunnen versterken- of er een extra accent aangeven waardoor de beleving van het voedsel meer intenser wordt. Sterrekoks experimenteren steeds meer met Flavours om de beleving bij het eten completer te maken. Flavours zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten zoals fruit, groenten, kruiden en notenolies ect.

Top